donderdag, september 13, 2007

Draait het verkeer door het ontbreken van verkeersborden en/of dankzij overtreders ?

In de Oostenrijkse krant der Standard staat een interessant stukje over de vraag of het verkeer wel zou kunnen functioneren znder dat er minstens nu en dan overtredingen worden begaan: "Braucht der Verkehrsfluss Regelbrüche?". Een flink debat op het web volgde.

Op shared-space.org staan er in dit verband ook interessante berichten over studies en projecten waaruit blijkt dat hoe minder verkeersborden er zijn, hoe beter het verkeer functioneert (kijk onder "projects"). Nu ja, ik vat het wel een beetje simplistisch samen, maar in ieder geval stof tot nadenken voor onze Vlaamse regulitis-lijders.

2 opmerkingen:

Björn Roose zei

Ik heb persoonlijk in ieder geval niet de indruk dat het verkeer vlotter "draait" door het veranderen en toevoegen van allerlei regels of het aanpassen van bepaalde verkeerssituaties.

In Oostende bijvoorbeeld, een van de steden die kennelijk deelneemt aan het "Shared Space"-project, is een hele tijd geleden al een kruispunt met lichten vervangen door een zogenaamd "tijdelijk" proefproject, waarbij dat kruispunt omgetoverd werd in iets wat moet doorgaan voor een rond punt. Het is daar echter véél te klein voor een rond punt, waardoor een aantal vakken niet meer bruikbaar zijn die vroeger wél bruikbaar waren. Volgens het stadsbestuur gaat nu alles vlotter, mijns inziens gaat het geenszins vlotter en is de situatie gewoon een stuk minder duidelijk geworden dan vroeger. Wie zélf eens wil testen hoe vlot het wel gaat, neemt gewoon zijn auto en rijdt langs de weg van Torhout naar Oostende om zo ongeveer rond het spitsuur op het kruispunt centrum-luchthaven te komen.

Hoe dan ook, er valt wat te zeggen voor het toeroepen van een halt aan de wildgroei van verkeersborden (in Oostende zijn er bijvoorbeeld ook borden te zien, lángs de rijweg, van Ouders van Verongelukte Kinderen - ik heb niets tegen die organisatie, maar zie niet in hoe die borden zouden bijdragen aan de verkeersveiligheid) en voor het laten vallen van een aantal verkeerswetten.

Björn Roose zei

In het Duitse Bohmte en het Friese Drachten doén ze er overigens echt wat aan:

http://www.vrijspreker.nl/vs/item/2007/09/minder-verkeersregels-minder-ongelukken

 
Locations of visitors to this page