Het kieskompas van Europrofiler, ontworpen door de Europese Universiteit in Firenze (dus zeker geen eurosceptische organisatie) is zeer leerrijk wanneer men de moeite doet om de positionering van de partijen in de verschillende landen te vergelijken, en dus ook de mogelijkheden die de kiezers in die landen hebben. Met name toont het kieskompas die mogelijkheden in 2 dimensies, de sociaaleconomische links-rechts-dimensie en de europese dimensie van totale euro-integratie tot euroscepticisme. Ik heb het kieskompas ingevuld en kom daarmee in de eerste dimensie op een gematigd rechtse dimensie en in de tweede dimensie op een gematigd eurosceptische positie.
Maar heeft iemand met mijn profiel wel een keuze ? Dat verschil heel erg van land tot land. Ik illustreer het voor Vlaanderen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
In Vlaanderen komt geen enkele partij ook maar in die buurt. Zelfs LDD en VB zijn naar internationale normen nog erg eurofiel en niet eurosceptisch. Wie links en eurofiel wil stemmen heeft daarentegen alle keuze. CD&V, VLD, SP, N-VA, Groen en SLP zijn extreem eurofiel ingeschaald. Enkel de LDD geldt als een rechtse partij, VB als centrum-rechts.
In Nederland is de keuze al véél groter en evenwichtiger gespreid: mijn positie bevindt zich in het midden tussen Christen Unie, VVD (liberalen) en PVV (Wilders), en de christendemocraten staan maar net iets verder af. De drie traditionele partijen zijn in Nederland al een heel stuk eurosceptischer dan bij ons (minder is gewoon onmogelijk natuurlijk) en ook op de links-rechts schaal is er meer keuze mogelijk.
Ten derde het Verenigd Koninkrijk. Hier heeft men in de Europa-dimensie echt uiteenlopende keuzemogelijkheden, en op de links-rechts ook min of meer. En wat blijkt ? De conservatieven zijn gematigd in beide dimensies, de partij die van alle partijen uit de 3 landen het dichtst bij mijn profiel staat. Pal in het centrum naar internationale maatstaven. Want volgens de maatstaven van onze partijen staat die natuurlijk al helemaal aan de rand. Zo wordt een perfect gematigde en evenwichtige opinie in Vlaanderen gemarginaliseerd. Dankzij het kieskompas is dit hier aanschouwelijk voorgesteld.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
Excellent post Matthias. Especially for those of us in de buitenland who observe these things from afar.
VB centrum-rechts en LDD rechts?
Hoe kan men het links belgicistisch cordon dan nog verantwoorden om nog maar te zwijgen over een geënsceneerde veroordeling door een rechter die daar voor beloond werd met een promotie?
Zelf positioneer ik mij eerder als euroscepticus. Vooral na het Verdrag van Lissabon.
http://janice-laureyssens-visie.skynetblogs.be/post/5788404/verdrag-van-lissabon-2007--het-einde-van-de-n
Bovendien vind ik dat de Tsjechische president Vaclav Klaus groot gelijk heeft met zijn kritiek op het Europees parlement.
Interessante analyse en dito conclusie.
De plaatsing van de diverse belgische partijen kan bediscuteerd worden, in het bijzonder de "eurofiliefactor" van ons politiek landschap, met alle respect voor de Universiteit van Firenze.
Interessante post. By the way, Transparency International Belgium www.transparencybelgium.be heeft een goeie blog over transparantie (of het gebrek daaraan) in de Belgische politiek: http://www.knack.be/blog/transparantie-in-de-politiek/71-69/transparantie-in-de-politiek.html
Echt de moeite.
Interessante post, temeer daar ik de test ook deed en op ongeveer dezelfde positie als uzelf uitkwam. Echt stemadvies heb ik er dus niet uit gehaald. Twee dagen van de verkiezingen en ik zou het nog steeds niet weten...
Een reactie posten